L'equilibri: el sisè sentit

Públics:

Educació Primària
Educació Secundària
Batxillerat/Formació Professional
Públic en general

Àrees de coneixement:

Ciències de la Salut
Física
Biologia

Àrees temàtiques:

L'ésser humà
La vida quotidiana
Ciències de la Salut

Resum i activitats:

1. L’equilibri mecànic (física)
1.1 Determinació del centre de gravetat d’un objecte lineal. La determinació del centre de gravetat d’un objecte longitudinal uniforme és molt senzilla, ja que aquest coincidirà amb el punt mitjà de l’objecte. Si es manté un pal de granera pel seu centre s’observa que el pal es manté en equilibri.

1.2 Determinació del centre de gravetat d’una figura plana. La determinació del centre de gravetat és de vital importància per fer estudis d’equilibri. Per aquest motiu, determinarem el centre de gravetat de figures planes amb l’ajut d’un fil inextensible del qual penjarem el cos des de diferents punts de suport. Un cop el cos queda en equilibri, es traça la vertical que passa pel punt de suport i es repeteix l’operació diverses vegades. El punt d’intersecció de totes aquestes línies coincideix amb el centre de gravetat de la figura.

1.3 Els tipus d’equilibris. Podem tenir diferents tipus d’equilibris en funció de la posició del centre de gravetat i la forma de l’objecte. Diferents objectes permetran que el visitant pugui apreciar la diferència entre els tres tipus d’equilibris.

1.4 Per què no cau la torre de Pisa? Tots hem vist la famosa torre inclinada de Pisa i segurament més d’un s’ha demanat per què no cau a pesar de la inclinació que té. I per posar un exemple més actual, a Madrid trobam la porta d’Europa (també coneguda amb el nom de Torres Kyo), que consisteix en dues torres construïdes amb una inclinació de 15º respecte de la vertical. Com és possible construir edificis inclinats sense que aquests caiguin?

1.5 Equilibris per sorprendre els teus amics. Conjunt de demostracions experimentals sobre equilibris fets amb objectes quotidians que es poden reproduir en qualsevol lloc i que poden servir per deixar bocabadats els teus amics o per guanyar-te un berenar.

2. L’equilibri del cos humà (I): el centre de gravetat del cos humà (biomecànica).
2.1 Cercant el centre de masses del nostre cos (estàtic 1: mètode Reynolds i Lovett).
Aquest mètode permet determinar la posició del centre de gravetat del cos humà. Els visitants podran calcular la posició del seu centre de gravetat i es mostraran els resultats de les mesures preses amb anterioritat.

2.2 Tocar-se els dits dels peus: fàcil o impossible?
La simple acció de tocar-se els dits dels peus amb les mans mantenint les cames estirades sembla molt fàcil. Però si ens aturam a pensar en les accions que ha de dur a terme el nostre cos per mantenir l’equilibri la cosa es complica.

2.3 Homes i dones: equilibrant les diferències. Homes i dones presenten una diferència en la posició del centre de masses del cos. En les dones, es troba un 6 % més baix que en els homes. Una petita prova permetrà il•lustrar aquesta diferència.
A més de dur a terme l’experiència, es presentaran els resultats obtinguts a partir d’un estudi estadístic que s’haurà fet amb anterioritat per mostrar les diferències entre sexes i, si escau, franges d’edat.

3. L’equilibri del cos humà (II): el sentit de l’equilibri (biologia)

3.1 El sentit de l’equilibri: l’oïda interna.
Explicació del funcionament de l’oïda interna, concretament dels conductes semicirculars, responsable del sentit de l’equilibri, a partir d’un model de l’oïda, i experimentació dels efectes de pèrdua d’equilibri.

3.2 El sentit de l’equilibri: la vista. El sentit de la vista també és molt important per mantenir l’equilibri del cos a partir dels senyals que reben els nostres ulls. Comprovació de la necessitat de mantenir els ulls oberts per mantenir l’equilibri de forma correcta.

3.3 Problemes de salut relacionats amb l’equilibri. Explicació dels principals trastorns que afecten el sentit de l’equilibri i de com es poden curar.

Participants:

Aurelio Abellán
Pere Balaguer
Pedro Colomar
Cintia Cruz
Aileen Furer
Alexía Gavriil
Oriol Iglesias
Nicolás Marí
Toni Martorell
Sebastià Pérez
Joan Ramírez
Vanessa Salazar
Tomás Sebastián
Olivier Van Donselaar

Responsables:

Lola Álvarez
Isabel Fernández
Pep Forteza

 

IES Baltasar Porcel

Estand: C08
Categoria:
Centres educatius
 

Dades de contacte

Adreça: C/ de Son Prim, s/n Codi postal: 07150 Municipi: Andratx Telèfon: 971 13 67 68 Fax: 971 13 65 99 Web: www.iesbaltasarporcel.net Email: iesbaltasarporcel@educacio.caib.es