És possible fer recerca en l’ESO i el batxillerat?
Públics:
Educació Primària Educació Secundària Batxillerat/Formació Professional Públic en general |
Àrees de coneixement:
Ciències de la Salut Tecnologia Física Química Matemàtiques Biologia Medi Ambient Ciències de l'Educació Ciències Marines Ciències de la Terra Arqueologia Humanitats |
Àrees temàtiques:
|
Resum i activitats:L'Associació de Joves Investigadors de les Illes Balears tenim com un dels nostres principals objectius promocionar i incentivar la investigació com a mitjà d’ensenyament en tots els centres educatius de la nostra comunitat autònoma. Així doncs, a la Fira de la Ciència de les Illes Balears 2011 mostrarem com és possible fer investigació en els àmbits de l’educació secundària obligatòria i batxillerat, i que això és una experiència real que ja es duu a terme en altres comunitats de l’Estat espanyol. D’aquesta manera, ens dividirem en quatre seccions. A la primera s’hi formaran els grups de treball per conèixer el moviment d’investigació jove, les distintes metodologies per aplicar-lo en els centres educatius, per contestar a la pregunta “Si som jove, puc ser investigador?” i per desenvolupar idees de futurs projectes d’investigació jove, com també per mostrar què és i què fa l’Associació de Joves Investigadors de les Illes Balears.
En les tres seccions restants, es podrà conèixer l’experiència i els projectes de joves investigadors provinents de Madrid, Saragossa i Barcelona.
— Primer exemple de recerca jove: “Sonda atmosfèrica per a l’anàlisi de l’espectre solar en altura". L'objectiu del projecte és estudiar diversos aspectes atmosfèrics, principalment la composició de la troposfera, mitjançant anàlisis espectroscòpiques. A més, s'ha procurat que la sonda operàs de manera autònoma i que el seu cost fos com més baix millor.
— Segon exemple de recerca jove: “Somos lo que comemos”. Aquest projecte s'emmarca en l'àrea de ciències de la naturalesa i s’hi desenvolupen aspectes de química i de biologia principalment.
Partint de l'anàlisi química de les olives negres (producte típic d'Aragó) estudiam la importància dels oligoelements que contenen, en el cos humà, i descrivim les seves funcions, i les conseqüències que pot tenir sobre la nostra salut tant un excés com una manca d'aquests elements en l'organisme.
— Tercer exemple de recerca jove: “Darwin: un model plausible i la seva evolució a les aules”. La biologia moderna es fonamenta en Darwin a l’hora de definir la nostra concepció de la vida. L’origen evolutiu dels éssers vius és avui en dia una conclusió científica establerta amb un grau de certesa comparable a altres conceptes científics, com ara la composició atòmica de la matèria, la tectònica de plaques o la teoria de la gravitació universal. Amb aquestes dues premisses s'ha pretès valorar l’evolució del pensament evolucionista, i s’ha pres com a referent la figura de Darwin, per tal de conèixer i entendre el seu treball, no solament en l’àmbit de les ciències experimentals, sinó també en altres camps que s’han alimentat de les seves idees. Finalment, hem acabat avaluant de quina manera els arguments biològics sobre l’evolució entren a les aules dels nostres instituts. Participants:Membres d'AJOIIB-Associació de Joves Investigadors de les Illes Balears, alumnes del col·legi Retamar de Madrid, alumnes del col·legi Rosa Molas de Zaragossa i una alumna de l’IES Barcelona-Congrés de Barcelona. Responsables:AJOIIB - Associació de Joves Investigadors de les Illes Balears
|
|
Associació de Joves Investigadors de les Illes Balears
Estand: E11
Categoria: Associacions, col·legis professionals i IPSFL
Dades de contacte
Adreça:
IES Mossèn Alcover - Ronda institut, s/n
Codi postal:
07500
Municipi:
Manacor
Telèfon:
696047168
Fax:
971 55 14 39
Email:
ajoiib@gmail.com
|