Tècniques per a l'estudi de les molècules: fonaments senzills de tècniques complexes

Públics:

Educació Secundària
Batxillerat/Formació Professional
Públic en general
Professionals

Àrees de coneixement:

Química

Àrees temàtiques:

Medi ambient
La vida quotidiana
Ciències de la Salut

Resum i activitats:

La Fira de la Ciència que organitza el Govern de les Illes Balears és una magnífica plataforma per apropar la investigació que es duu a terme en el Departament de Química al públic de les Illes Balears, i mostrar la importància de les línies de recerca i la qualitat dels treballs. Aprofitant també que el 2011 ha estat declarat per la UNESCO Any Internacional de la Química (AIQ), en aquesta edició de la Fira es presenta un estand basat en el laboratori químic i la seva instrumentació. Les activitats programades donen una visió simplificada i didàctica d’algunes tècniques espectroscòpiques, de separació i de simulació habituals en la metodologia del Grup de Reactivitat Molecular i Disseny de Fàrmacs (RMN, HPLC, UV-Visible, química computacional, etc.).
Les activitats que es podran fer són:
1. Separació dels components d’una mescla mitjançant la tècnica de la cromatografia en columna. S’explicarà el fonament teòric d’aquesta tècnica i es podrà fer un experiment pràctic separant la mescla de dos colorants.
2. Què és el color i com es mesura. El fenomen de l’absorció de la llum blanca i les seves conseqüències sobre el color de les substàncies es podran entendre per mitjà d’un experiment en què es determinin les concentracions de solucions de composts visibles utilitzant un colorímetre. A la vegada, es donarà a conèixer el fonament de les tècniques espectrofotomètriques i les seves limitacions.
3. Tècniques de simulació. El món de la química és microscòpic, els canvis que es produeixen són en àtoms i enllaços, tot i que no ho podem veure a simple vista. Per això, les tècniques computacionals ens ajuden a entendre què passa a nivell molecular. Utilitzant tècniques computacionals els visitants podran construir molècules i veure com es comporten quan reaccionen entre si.

Participants:

Catalina Caldés Melis
Rodrigo Casasnovas Perera
Mª Fernanda Pilaquinga Flores
Diana, R. Urrea Blanco

Responsables:

Josefa Donoso Pardo
Joaquin Ortega Castro

 

UIB - Departament de Química

Estand: B05-2
Categoria:
Centres d'investigació i tecnològics
 

Dades de contacte

Adreça: : Ctra. de Valldemossa, km 7,5 Codi postal: 07122 Municipi: Palma Telèfon: 971 17 34 90 Web: www.uib.es Email: josefa.donoso@uib.es