Visita lliure gratuïta al Jardí botànic de Sóller
Visita lliure gratuïta al Jardí botànic de Sóller

Data: 10/11/03
Organitza: Fundació Jardí Botànic de Sóller

Els dies 8, 9, 15 i 16 la visita al Jardí Botànic de Sóller serà gratuïta. Les àrees que es podran visitar són les col·leccions de planta viva obertes normalment al públic: flora baleàrica, flora canària, flora de les altres illes del Mediterrani (Còrsega, Sardenya i Sicília, etc.), flora ornamental per a jardins mediterranis, plantes medicinals i col·lecció d’hortalisses i fruiters de varietats autòctones de les Illes Balears.

A una vall, a Sóller, al mig d’unes imponents muntanyes hi ha un interessant jardí. Es tracta del Jardí Botànic, una de les tasques del qual és conservar col·leccions de plantes endèmiques. Precisament, el Jardí Botànic es va obrir el 1992 per conservar les espècies que estan amenaçades i en perill d’extinció.

Un grup d’estudiants de perruqueria es va interessar especialment per les plantes medicinals i concretament per aquelles relacionades amb la cosmètica. Així que, explicada una introducció prèvia, i una visita ràpida per tot el jardí es van passejar més detingudament per les marjades de plantes que al llarg dels segles han estat utilitzades per curar i prevenir.

El treball de conservació és complex. Les tasques es fan al jardí, però també al camp. Quan es detecta que hi ha una espècie en perill, se’n comprova el nombre, si el fruit és viable, es fa un seguiment per veure si se’n fan més o va disminuint el nombre. Totes aquestes dades es recopilen i al mateix temps es recull un exemplar de la planta, es fotografia, es dibuixa, etc. Tota aquesta informació serveix per estudiar la planta i la seva evolució.

Al jardí es crea una col·lecció de llavors i una col·lecció de planta viva a partir de les llavors recol·lectades. També es realitzen proves de germinació per veure si les llavors són viables. Les plantes que en surten són les que s’empren pel jardí. Al jardí s’estudia el mateix que al camp: les flors, els fruits, el comportament,... Comparant les dades obtingudes del camp i del jardí s’extreuen conclusions i un pla d’actuació per a la conservació de la planta al camp. Al camp, s’ha de mirar molt bé quins són els factors externs que afecten la planta, com per exemple animals que se la mengen o urbanitzacions al seu hàbitat.

Alguns exemples de plans de recuperació que s’estan duent a terme actualment són el de la farigola que només viu a Alfàbia, queara es veu envaïda pel càrritx, o la preservació de saladines a la marina de Llucmajor, que van desapareixent a causa de la pressió urbanística i les construccions.

El jardí està dividit en marjades. No està ordenat sistemàticament, sinó segons les necessitats de les plantes amb simulació d’entorns o microambients, com ara sistemes dunars, torrents, alzinars, alta muntanya, perquè totes les plantes hi puguin viure.

A més d’haver-hi mostres de plantes de les Illes Balears també hi ha plantes silvestres d’altres illes de la Mediterrània i de les Illes Canàries. El motiu d’estudiar el comportament de les plantes de les Illes Canàries és que aquí s’han trobat fòssils de plantes que actualment viuen allà. Per a aquest projecte es col·labora amb el Jardí Botànic de Gran Canària. També es fan col·laboracions amb jardins botànics d’altres països, per exemple amb Mèxic.

També hi ha una reserva d’arbres fruiters i d’hortalissa de les Illes Balears, amb varietats que ja no es troben al mercat perquè s’han introduït varietats millors. El dia de demà podrien servir per aconseguir alguna altra varietat. Es conserva una col·lecció de cítrics perquè abans la finca on ara hi ha el jardí botànic era de tarongers. Destaquen, per la seva altura i volum, alguns arbres curiosos procedents d’altres indrets del món perquè els senyors amb doblers de Sóller competien per veure qui tenia els arbres més impressionants. Així podem observar una magnòlia, un til·ler (per fer til·la) i una obra de Júpiter.

De plantes medicinals n’hi ha 250 espècies que s’usen o s’han usat antigament, però que ara estan en desús perquè se n’ha abstret el compost químicament. En aquesta àrea el grup s’hi va passejar detingudament observant atentament les plantes: l’àloe, per cicatritzar i renovar la pell, del qual s’extreuen gels i cremes; el cotó; la canya de llimona, una planta de l’Índia de la qual es fa la colònia Nenuco, i

El racó del curiós
info@balearsfaciencia.org
Gover de les Illes Balears