Anellament dÂ’aus al Parc de sÂ’Albufera de Mallorca
Event: Anellament dÂ’aus al Parc de sÂ’Albufera de Mallorca
Organitzadors: Parc de sÂ’Albufera de Mallorca
El Parc Natural de sÂ’Albufera de Mallorca ha preparat diverses activitats per a la Setmana de la Ciència. Visites guiades, projecció de vídeos i seguiment de les campanyes dÂ’anellament dÂ’aus són algunes dÂ’aquestes actuacions, que normalment ja es fan a les instal·lacions del Parc però que aquests dies sÂ’intensifiquen encara més per acostar el públic a aquest lloc tant especial i que constitueix el conjunt de major biodiversitat de les Illes Balears. I és que sÂ’Albufera és el lloc amb més concentració dÂ’espècies diferents, en part a causa de la presencia dÂ’aigua.
A primera hora del dissabte dia 6 de novembre sÂ’havia de fer una nova campanya dÂ’anellament dÂ’aus, però el temps ens va fer una mala passada. Quan arribàrem al Parc ens trobarem unes condicions climàtiques adverses a causa de la intensitat del vent, que feia gairebé impossible la feina dels biòlegs encarregats de prendre les mides dels ocells que habiten a sÂ’Albufera. Un dels ornitòlegs que duu més temps fent feina en aquestes campanyes dÂ’anellament és en Pere Vicens, que amablement explicà als visitants que voltaven pel Parc alguns detalls de la seva feina. Gràcies a ell sabérem que lÂ’anellament sÂ’ha de fer quan surt el sol, a partir de les 7 del matí, període en què els ocells es troben més actius. Les feines es fan seguint un mètode estandarditzat i aprovat internacionalment per la comunitat científica. Primer es tria un hàbitat determinat i es prepara una xarxa de setanta metres de llarg per dos i mig dÂ’alt. Al llarg de tres hores es deixa aquesta xarxa estesa, esperant que els ocells hi topin. Cada cop que nÂ’hi ha un que hi queda atrapat, se lÂ’agafa tot dÂ’una i es prenen totes les dades: identificació de lÂ’espècie, data, hora, edat, sexe, ala, pes, greix i musculatura. Llavors seÂ’ls posa una anella amb el número dÂ’identificació i un altre amb un color que indica lÂ’edat.
Els ocells que sÂ’observen a les campanyes dÂ’anellament de sÂ’Albufera solen ser espècies de zones humides i de vegetació espessa, cosa que fa que tenguin una mida de poc més de 10 centímetres. Es tracta, per exemple, de la boscarla mostatxuda, del rossinyol bord o de lÂ’ull de bou. La majoria dels ocells tenen una coloració grisa o marró. “Els colors brillants a les plomes suposa una despesa inútil de proteïna per a ells”, ens explica en Pere. Tenen les ales molt curtes i el bec amb punta per agafar insectes. El fet de viure a una illa i tenir menjar en abundància els pot fer físicament diferents de la resta.
Les dades biomètriques que es recullen es processen a lÂ’ordinador i serveixen per saber més coses, no només sobre les pròpies espècies, sinó també sobre la qualitat de lÂ’aigua, els insectes i la vegetació de sÂ’Albufera. Alguns dels ocells només sÂ’anellen una vegada, però dÂ’altres sÂ’han agafat fins a 21 cops, recalca en Pere. En aquesta època de lÂ’any, ens diu lÂ’expert, la majoria dels migratoris que van cap a lÂ’Àfrica ja han passat per sÂ’Albufera. Ara comencen a arribar els que romandran a Mallorca tot lÂ’hivern, procedents del nord dÂ’Europa.
|
|