Un món de llum al Museu de Mallorca
Event: Un món de llum
Organitzadors: Museu de Mallorca

Crňnica

El Museu de Mallorca participa molt activament en la Setmana de la Ciència. Una de les activitats que sÂ’hi organitzen és lÂ’exposició “Un món de llum”, una original i insòlita manera de veure com la llum afecta les obres històriques des del punt de vista de conservació i des del punt de vista de lÂ’estètica.

Un cop hàgim entrat al magnífic pati barroc del carrer de la Portella, número 5, de Palma, seu del Museu de Mallorca, descobrirem un món del tot diferent al qual no donam prou valor, potser perquè estam massa acostumats a tenir-lo sense gaire esforç: el món de la llum. Però no sempre ha estat tan fàcil disposar de llum artificial les 24 hores del dia. DÂ’ençà que la humanitat descobrí el foc, el principal sistema dÂ’il·luminació al llarg dels segles ha estat la flama, mitjançant les torxes de resina, els olis, les ceres i les substancies greixoses. Aquests sistemes no evolucionaren gaire fins al segle XIX, quan la Revolució Industrial va implicar un canvi molt important en la manera de viure de les persones. El segle XX ens portà el desenvolupament de lÂ’electricitat, fins al punt que ara ens podem passar 24 hores vivint amb sistemes artificials dÂ’il·luminació.

Però lÂ’exposició sobre la llum del Museu de Mallorca va encara més enllà i ens explica els problemes que tenen els museus per conservar les peces en relació amb la llum. I és que la llum és un factor de deteriorament molt important de les col·leccions, siguin les que siguin. Contemplar, estudiar i entendre una peça de museu té molt a veure amb la llum. A lÂ’exposició del Museu de Mallorca ens adonarem que la font dÂ’il·luminació produïda per les persones al llarg de la història guarda molta relació amb la creació artística. No és el mateix contemplar una obra dÂ’art contemporani dins una galeria que observar un retaule barroc a una església que té centenars dÂ’anys, amb una il·luminació amb espelmes i llums dÂ’oli o amb la claror que es filtra per les finestres. Per entendre aquesta evolució, a lÂ’exposició del Museu de Mallorca hi podem contemplar obres dÂ’art, fotografies, escultures i monuments amb la il·luminació que tenien en el seu moment històric.

Un altra cosa sorprenent dÂ’aquesta exposició és lÂ’experimentació de la fosca, una sensació que ja gairebé no podem tenir a cap lloc, si no és que som al mig del desert o ens amagam dins una cova. Pocs de nosaltres hem pogut experimentar aquesta sensació, però al Museu de Mallorca ho podrem fer. Partirem de la foscor i dÂ’aquí passarem a la llum a través de distintes èpoques. Entrarem a un santuari talaiòtic; seguirem pel món medieval, sigui islàmic o gòtic; després travessarem el període barroc, i per acabar arribarem al món contemporani, amb una videoinstal·lació creada a posta per a aquesta exposició. I tot explicat sempre en relació amb la llum i al possible deteriorament que pateixen les peces de museu a causa de la llum.

En definitiva, una exposició diferent que ens farà reflexionar, que despertarà els nostres sentis i que podrem visitar entre les 10 i les 17 hores fins a finals dÂ’aquest mes de novembre.

El racó del curiós
info@balearsfaciencia.org
Gover de les Illes Balears