De visita per lÂ’Institut Espanyol dÂ’Oceanografia
Event:
Organitzadors: Institut Espanyol d'Oceanografia
La Setmana de la Ciència i la Tecnologia ens permet, entre dÂ’altres moltes coses, saber un poc més sobre el mar que ens envolta, sobre quines són les investigacions oceanogràfiques que es fan a les Balears i quina és la relació entre els oceans i el canvi climàtic. LÂ’Institut Espanyol dÂ’Oceanografia, amb seu a Palma, ha preparat per a aquests dies una sèrie dÂ’audiovisuals sobre la investigació marina. També ha disposat visites guiades al Centre, que compta amb col·leccions molt interessants de fauna marina i una exposició sobre lÂ’evolució de lÂ’activitat al Centre des de la seva fundació lÂ’any 1908.
La nostra visita comença, doncs, davant dÂ’una pantalla de televisió, on es projecta un film sobre la cria de tonyines en captivitat que hi ha al mar Mediterrani. Es tracta dÂ’un reportatge que ja ha guanyat diversos premis de divulgació científica i que pretén denunciar els perjudicis que la cria de la tonyina vermella està causant a aquesta espècie, ja molt castigada per culpa de determinades pràctiques de pesca. La tonyina vermella es lÂ’única espècie del Mediterrani que té una captura subjecta a limitacions. A causa de la seva creixent precarietat, des de gener de lÂ’any 2000 va entrar en vigor la prohibició, per part de tots els països de la Unió Europea, de capturar-la mitjançant xarxes de deriva. El Govern espanyol establí llavors una franja de 50 milles dins la qual en prohibí expressament la captura. Tot i així, les pràctiques de pesca dÂ’alguns vaixells no comunitaris, així com la proliferació dÂ’aquestes granges dedicades a lÂ’engreix de la tonyina, han tornat a posar a aquesta espècie en greus problemes de subsistència. Al litoral espanyol hi ha dues instal·lacions dÂ’aquesta mena, una a Múrcia i una altra a Tarragona.
Després de veure aquesta interessant projecció feim un recorregut pel centre, on descobrim els equips instrumentals amb què es disposa per fer les corresponents mesures dels paràmetres oceanogràfics més tradicionals com són la temperatura del mar, la salinitat, el fitoplàncton, el zooplàncton, els corrents, la biologia marina i en general totes les característiques físiques i químiques del mar. LÂ’Institut Espanyol dÂ’Oceanografia de les Balears és un dels 8 centres existents a tot Espanya. A les Balears hi treballen una cinquantena de persones. La seva funció es la dÂ’assessorar les administracions en tot el que implica la influència humana en el mar; promoure la investigació científica i estudiar lÂ’abundància de recursos pesquers i la biodiversitat de determinades zones. LÂ’Institut Espanyol dÂ’Oceanografia disposa de 12 vaixells oceanogràfics, entre els quals es troba lÂ’Odon de Buen, que passa la major part de lÂ’any fent investigacions a les Balears o al seu voltant. Com que la investigació marina no té fronteres, aquest vaixell oceanogràfic també fa campanyes a lÂ’Atlàntic.
La nostra visita conclou a la planta baixa del centre, on trobam instrumentals des que es va crear el laboratori lÂ’any 1916. Entre els que més ens crida lÂ’atenció, hi ha el torpede Marmorato, utilitzat lÂ’any 1910 i un microscopi empleat per Santiago Ramon y Cajal. També podem veure com eren les ampolles que sÂ’utilitzaven per agafar mostres dÂ’aigua els anys 20, que contrasten amb els equips sofisticats que es fan servir actualment.
|
|