La dinàmica hídrica de sÂ’Albufereta
Event: Exposició: La dinàmica hídrica de sÂ’Albufereta
Organitzadors: Reserva Natural de s'Albufereta

Crňnica

El Centre Cultural Guillem Colom Cifre de Colonya de Pollença va acollir al llarg de la Setmana de la Ciència una exposició sobre la dinàmica hídrica a sÂ’Albufereta. Una qüestió segurament poc coneguda per la majoria de nosaltres, però un tema important i cabdal per a aquesta zona humida protegida si sÂ’ha de jutjar per allò que es va poder veure a lÂ’exposició.

La reserva de sÂ’Albufereta té una extensió de 213 hectàrees, gran part de les quals es troba inundada gairebé tot lÂ’any. La precipitació mitjana anual al llarg del període 1980-2002 va ser de 584 mm. Aquesta xifra suposa que la conca de sÂ’Albufereta, de devers 19 km2, rep aproximadament 1 hm3 anuals de precipitació, quantitat que es reparteix entre la capa superficial i entre un 10 i un 15% dÂ’infiltracions. El torrent des Reg és el principal alimentador dÂ’aigua de sÂ’Albufereta, amb aproximadament 14 hm3 anuals. El cabal dÂ’aquest torrent procedeix sobretot de la Font de sÂ’Almadrava, i constitueix una sortida externa de la unitat hidrogeològica. El torrent de Can Roig té una menor influència pel que fa al cabal aportat (0,12 hm3). LÂ’aportació del torrent de Mal Any també és poc rellevant, calculat entorn de 0,036 hm3 anuals de mitjana. LÂ’aportació dÂ’aigua de mar sÂ’ha de relacionar amb la geomorfologia dunar de la zona de costa de sÂ’Albufereta, principalment a la zona de la desembocadura de sÂ’Albufera des Grau. Aquest tipus dÂ’aportació no es pot quantificar i varia en funció de diversos factors.

Respecte a les sortides dÂ’aigua, la desembocadura al mar constitueix la més important a sÂ’Albufereta. A lÂ’època de màxima precipitació desapareix el cordó dunar. LÂ’evapotranspiració té una gran importància en aquesta zona per mor de la làmina dÂ’aigua permanent que hi ha durant la major part de lÂ’any. La superfície inundable de sÂ’Albufereta oscil·la entre el període sec i el període humit. El valor mitjà per unitat de superfície de precipitació és de 30 mm/any dÂ’ETP.

La conductivitat dels punts de mostreig a sÂ’Albufereta dóna uns resultats molt influïts per la ubicació i la temporalitat. On la conductivitat és més elevada és sobretot prop de la línia de la costa, com es Grau, sa Barcassa o Can Cullerassa. La temporalitat es produeix perquè a lÂ’època de menor precipitació, a lÂ’estiu, la conductivitat augmenta a causa dÂ’una major evapotranspiració. En alguns punts com el torrent des Reg es manté lÂ’evolució equilibrada de nitrats de NO3. En altres punts hi ha concentracions molt elevades coincidint amb lÂ’estiu. Això indica que la circulació dÂ’aigua de sÂ’Albufereta és molt lenta i, per tant, els problemes de contaminació són mals dÂ’eliminar pels mitjans naturals.

La concentració de coliformes UFC/100 ML és bastant regular i està molt relacionada amb els punts de mostreig. A tota la zona de sÂ’Albufereta els habitatges no disposen de xarxa de clavegueram per a la recollida dÂ’aigües pluvials ni per a la canalització de residus. Aquest factor provoca que en determinades èpoques de lÂ’any, les de més pluges, es produeixin filtracions i contaminin lÂ’aigua superficial.

El racó del curiós
info@balearsfaciencia.org
Gover de les Illes Balears