Aprenent sobre el nostre patrimoni natural gràcies als fòssils
Event:
Organitzadors: Museu Balear de Ciències Naturals
El diumenge 14 de novembre, el Museu Balear de Ciències Naturals és ple de visitants que fan voltes per les instal·lacions i aprenen moltes coses a les exposicions i col·leccions, permanents i temporals, sobre el nostre patrimoni natural. Com dÂ’altres centres i entitats, el Museu Balear de Ciències Naturals ha organitzat tot un seguit dÂ’activitats amb motiu de la Setmana de la Ciència i la Tecnologia. Els principals objectius dÂ’aquestes activitats són la divulgació i lÂ’educació, tant per a joves com per a adults, sobretot als camps de la geologia, la zoologia i la micologia de la conservació.
Aquest diumenge, el Museu ha organitzat una jornada de portes obertes. El dia no és gaire bo, però tot i així són moltes les famílies que sÂ’han desplaçat fins a Sóller per gaudir dÂ’una jornada de divulgació científica. En Pere i na Marta tenen 24 i 22 anys, respectivament, i han vengut a posta des de Palma. Segons ens expliquen tots dos, aquesta és la primera vegada que visiten el Museu. “Vàrem saber per la ràdio que es feien tot un seguit dÂ’activitats i hem decidit de venir fins aquí, tot i que al principi ens feia un poc de peresa”, confessa en Pere.
Un cop a dins del Museu, na Marta i en Pere fan la primera parada a una col·lecció de fòssils de crancs. La conservació de col·leccions de fòssils, roques, fongs, crustacis i insectes permet conèixer moltes coses sobre les espècies de les nostres Illes, tant sobre les endèmiques com les que hi són pròpies. Aquesta parella de joves, tots dos estudiants universitaris, no han tengut gaires oportunitats de veure crancs, si llevam els pocs que en Pere troba a les roques de sa Calobra cada estiu. Però les vitrines del Museu són plenes de crancs. LÂ’any 1850, en Francesc Barceló publicà una llista de 30 espècies de crancs de les aigües de les Balears. Aquesta no és lÂ’única recol·lecció de crustacis del Museu. Una de les col·leccions més valuoses són els més de 20.000 microfòssils recopilats pel naturalista solleric Guillem Colom. DÂ’altra banda, la col·lecció paleontològica del naturalista Joan Bauçà, especialment rica en peixos, representa també un important registre fòssil de les Balears. La col·lecció temporal Fòssils, un esguard al passat ens mostra la vida a les Balears al llarg de la historia de la Terra. Dins dÂ’aquesta col·lecció, destaca la reconstrucció dÂ’un gran sirènid, lÂ’Halianassa cuvieri. Es tracta dÂ’una espècie que habità a les Balears entre 10 i 6 milions dÂ’anys enrere i que sÂ’alimentava només de plantes. “Per què i quan es devia extingir”? es pregunta en Pere.
Tornant a la planta baixa del Museu, na Marta es fixa en un microscopi monocular de Reichert de 1920. Aquesta marca austríaca era ja al segle XIX una de les més avançades de tot el món en la construcció de microscopis de gran precisió. El microscopi que sÂ’exposa al Museu procedeix de lÂ’escorxador municipal de Sóller. Un poc més enllà, a la mateixa planta del Museu, en Pere i na Marta aprenen més coses sobre el famós Myotragus balearicus i les troballes de la paleontòloga anglesa Dorothea Bate a principis del segle XX a les costes de Capdepera fetes en el transcurs dÂ’una campanya de recerca de mamífers fòssils. “Pensava que el Myotragus era més gran”, comenta na Marta.
|
|