La “primavera dÂ’hivern” al Jardí Botànic de Sóller
Event:
Organitzadors: Jardí Botànic de Sóller

Crňnica

Un dels llocs més concorreguts de la Setmana de la Ciència i la Tecnologia ha estat sens dubte el Jardí Botànic de Sóller, que gràcies a les visites guiades ha permès als visitants descobrir els encants i els secrets de la “primavera dÂ’hivern” per la qual travessen molts dels boscos i garrigues de les nostres Illes. A les Balears, sobretot a Mallorca, anomenam “primavera dÂ’hivern” a aquesta època de lÂ’any en què coincideixen dos factors climàtics: la humitat i les temperatures suaus. Això fa que després de la sequera estiuenca, moltes de les nostres espècies, sobretot els geòfits i caducifolis estivals, activin la floració i provoquin una segona “primavera” abans de lÂ’arribada del fred hivernal. La temperatura suau, la presència de pluges i el fet que el dia sÂ’hagi escurçat fan que lÂ’aigua i el període de llum que reben les plantes condicioni les rebrotades i els creixements de moltes espècies.

LÂ’itinerari pel Jardí Botànic ens permetrà adonar-nos, doncs, de la floració de moltes plantes i del paper de la tardor en el seu cicle vital. Al llarg del dies de la Setmana de la Ciència, el director del Jardí Botànic de Sóller, en Josep Lluís Gradaille, sÂ’ha convertit en un guia dÂ’excepció a lÂ’abast de tots els visitants. “Estam molt satisfets que sÂ’organitzin esdeveniments com la Setmana i la Fira de la Ciència. Hi ha molt poques possibilitats dÂ’explicar i difondre la ciència perquè en general hi ha un desconeixement bastant general del que tenim. Aquesta és, doncs, una magnífica oportunitat de fer entendre a la gent que el Jardí és per a ells, perquè coneguin i sàpiguen que es tracta dÂ’un centre de conservació creat específicament per preservar la flora amenaçada de les nostres Illes i per mostrar les espècies de la flora mediterrània”, explica en Gradaille.

A banda de demanar el que es vulgui al director, als guies i als naturalistes que volten pel Jardí Botànic, tots els visitants que arriben a les instal·lacions de Sóller reben una guia per poder fer un itinerari i identificar els noms científics indicats a les plaques de cada planta i la nomenclatura de cada àrea segons el plànol del Jardí.

Així, i gràcies a aquesta guia, sabrem que les espècies anuals, aquelles que havien passat tot lÂ’estiu en forma de llavors, inicien ara el seu cicle. Germinen ara amb les pluges i durant tot lÂ’hivern creixeran per poder florir a la primavera i donar el seu fruit abans que torni a arribar lÂ’estiu. Alguns geòfits, aquells que durant lÂ’estiu tenien els bulbs o rizomes davall terra, amb la tardor donen els primers senyals de vida. Uns comencen a treure la flor i després les fulles; dÂ’altres treuen en primer lloc les fulles per crear lÂ’energia necessària per a la pròxima floració primaveral.

Els perennifolis també aprofiten les bones temperatures i la disponibilitat dÂ’aigua per créixer, encara que la crescuda forta la faran a la primavera. Els caducifolis hivernals, com el til·ler o els ginkgos del Jardí Botànic, perden la fulla durant la tardor, ja que no resistirien les fredes temperatures de lÂ’hivern. A Mallorca no tenim gaires exemples de caducifolis ja que el nostre hivern és caracteritza precisament com a suau en quant a temperatures i gelades. Els caducifolis estivals, tots aquells arbusts i arbres que a lÂ’estiu havien perdut les fulles, tornen a brostar per estar preparats per la floració.

En definitiva, les plantes ja tenen el que havien estat esperant durant tot lÂ’estiu: la seva “primavera dÂ’hivern”. Al Jardí Botànic de Sóller podrem observar la verdor i el reviure de les nostres plantes que semblaven mortes durant lÂ’estiu. Al llarg de la visita guiada, en Josep Lluís Gradaille ens fa parar atenció a una planta dÂ’aspecte delicat, lÂ’Sterberpia lutea, que primer treu la flor i després la fulla. És una planta que té les arrels prop de les roques i que ens indica que sÂ’acosta el temps de fred. “Si veus la flor dÂ’una planta com aquesta vol dir que som a plena tardor i que si encara no ha plogut, segur que plourà”, ens comenta en Josep Lluís.

Al Jardí Botànic podem trobar fins a 1.400 espècies. A les seves instal·lacions hi trobarem, a més de les col·leccions de planta viva, un banc de llavors on es conserven mostres de llavors representatives de poblacions baleàriques, i un herbari amb col·leccions de plantes dessecades, premsades i ordenades sistemàticament. Al laboratori del Jardí Botànic es realitzen tasques dÂ’investigació en biologia de la conservació, mentre que a la biblioteca hi trobarem una bona col·lecció de llibres de consulta i publicacions periòdiques per a lÂ’estudi de la botànica.

El racó del curiós
info@balearsfaciencia.org
Gover de les Illes Balears