IES Josep Sureda i Blanes
Pour tout le monde et pour toujors
El 8 de maig de 1790 l’Assemblea Nacional francesa —acabada d’elegir— autoritzà i encoratjà l’Acadèmia de Ciències que proposàs un sistema de mesures uniforme i universal. Un sistema, en paraules del secretari Condorcet "pour tout le monde et pour toujours".
El projecte pretén, de qualque manera, simular les aventures geodèsiques que es dugueren a terme a finals del segle XVIII per mesurar el meridià de París. És el temps de la Revolució Francesa. Els "savants" —científics— havien de pujar amb els seus aparells als campanars de les esglésies i als cims de les muntanyes més altes per mesurar angles, és a dir, per triangular. Fou una vertadera gesta científica que tenia al darrere una pregunta que havia perseguit matemàtics i astrònoms durant més de dos mil·lenis: quina era exactament la forma de la Terra? De fet, una vegada definit el metre i havent triangulat des de Dunkerque a Barcelona, l'Acadèmia de les Ciències tengué interès a seguir triangulant més allà de la costa catalana. Per això, l'expedició dels "savants" Biot i Aragó arribà tant a Eivissa i Formentera com a Mallorca.
A l'Institut, la feina de preparació tendrà dos aspectes molt clars. Una primera etapa, prepararà l'alumnat per assolir els continguts tant conceptuals com procedimentals necessaris per entendre i aplicar els conceptes de la trigonometria a la geodèsia. La segona etapa, es desenvoluparà per crear físicament l'espai de l'estand, elaborar material i practicar la "posada en escena" davant els companys i companyes del centre.
El projecte reservarà la meitat de l'espai físic de l'estand per muntar-hi una reproducció de l'espai geogràfic de la costa catalanovalenciana i de les Illes Balears. Sobre aquest espai, l'alumnat participant convidarà els visitants de la Fira a fer-hi triangulacions reals —a escala— com les que feren els expedicionaris francesos.
Responsables i participants
Responsables
Josep Lluís Pol i Llompart
Gaspar Juan i Salom
Ana Casas Úriz
Participants
Maria Antònia Bibiloni Seguí
Aina Bió Llabrés
Jaume Crespí Figuerola
Clara Cuennet Mas
Maria Cutillas Barceló
Marcos de Haro López
Borja Miquel Jaume Sánchez
Àlex Juan López
Albert Llabrés Darder
Joana Aina Mayol Alcolver
Sandra Mínguez Ortiz
Joana Miralles Jiménez
Elena Plaza Arco
Mercè Ramis Escanellas
Cristina Segura Montserrat
Elena Sierra Forteza
Inés Soberats Marín
Marina Suñer Culla
Alicia Vega Escanero
Tal com hem dit abans, el projecte reservarà la meitat de l'espai físic de l'estand per muntar-hi una reproducció de l'espai geogràfic de la costa catalanovalenciana i de les Illes Balears. És sobre aquest espai, que l'alumnat participant convidarà els visitants de la Fira a fer-hi triangulacions reals —a escala— com les que feren els expedicionaris francesos.
Les persones que hi vulguin participar, prendran un fil per construir un triangle amb tres punts escollits (un a les illes i els altres dos a la costa continental). Després hauran de manejar cercles graduats (que faran el paper dels cercles repetidors de l'època) per saber els angles del triangle escollit. Finalment, hauran de mesurar la longitud del costat continental d'aquest triangle.
Amb totes aquestes dades, els "expedicionaris" passaran als ordinadors (que ocuparan l'espai de l'altra meitat de l'estand) i, d'una manera guiada, gràfica i molt intuïtiva, obtindran les mesures que es poden calcular a partir del seu treball "de camp".
Finalment, cada participant, rebrà el reconeixement de l'"Acadèmia de Ciències de París Mallorquina" mitjançant un diploma commemoratiu de la gesta. En aquest diploma personalitzat, o en un tríptic adjunt, s'inclourà tant informació històrica com científica a nivell de divulgació del tema tractat: la geodèsia i la creació del metre patró a les Illes Balears.
|
Aproximadament, 15 minuts |
Continu
|