Escola Superior de Disseny de les Illes Balears
L'habitació d'Ames
La persona percep l’entorn i l’interpreta en funció dels principis adquirits al llarg de la seva experiència.
Per posar a prova tot això, Adelbert Ames, un advocat convertit en home de ciència, dissenyà una sèrie d’experiments perceptius, en els quals l’aplicació d’assumpcions prèviament adquirides duu com a resultat una percepció distorsionada i una experiència incomprensible per part de l’observador.
L’habitació d’Ames és un d’aquests experiments. És una habitació paradoxal. Quan una persona se situa en un costat de l’habitació, s’encongeix; en canvi, situada a l’altre costat, es converteix en una figura gegant. Com pot explicar-se aquesta paradoxa? Quins principis o supòsits usam equivocadament?
Quan es mira l’habitació d’Ames amb un sol ull per un forat, es percep clarament una habitació rectangular. Per això no és explicable que les persones s’encongeixin o s’engrandeixin en funció de la seva col·locació: tot el que és al cantó més pròxim sembla desproporcionadament gran comparat amb el que es troba en el cantó més allunyat. Això és així perquè partim de la premissa errònia que ambdós cantons estan separats per la mateixa distància. Quan es descobreix aquesta explicació, hom és capaç de reconsiderar el fet perceptiu adaptant-lo a les premisses correctes.
Responsables i participants
Responsables
Maria Abando
Lluís Coll
Irene Mestre
Pep Pinya
Participants
Pilar Rovira
Rosa Sánchez
Maria Aguilar
Marc Crozier
Lídia Estevan
Alexandra Provenzal
Cecília Vidal
Adolfo Gutierrez
Catalina Maria Puigros
Trinidad Borja González
Maria Pomar