Anar a la pàgina principal
 
 

Quin temps tindrem avui?

 
Jornada de portes obertes
Organitza: Centre Meteorològic de les Illes Balears.
Lloc: Moll de Ponent s/n. Palma
Horari: 09.30-11.30 h
Data: Divendres, 15 de novembre de 2002

ATMOSFERA: mescla de gasos que rodeja un objecte celest (com la terra) quan aquest compta amb un camp gravitatori suficient per impedir que s'escapin. METEREOLOGIA: estudi científic de l'atmosfera. Inclou l'estudi de les variacions diàries de les condicions atmosfèriques; l'estudi de les propietats elèctriques, òptiques i d'altres de l'atmosfera, i l'estudi del clima.

La predicció del temps ha desafiat l'home des dels temps més remots, i bona part de la saviesa sobre el món exhibida pels diferents pobles s'ha identificat amb la previsió del temps i els almanacs climatològics.

El Centre Meteorològic de les Illes Balears va oferir a tota la societat de les Illes la possibilitat de conèixer com es fan aquestes prediccions i tot allò relacionat amb les activitats del centre en el camp de la meteorologia.

La visita guiada al centre es va iniciar amb una breu xerrada introductòria en què se'la va ensenyar l'organigrama del centre, les funcions principals i els centres d'observació relacionats amb el centre mateix. També se'ls va explicar un poc les imatges captades per diferents sistemes (radar, meteosat, radar de raigs…) i diferents models predictius, d'entre els quals cal destacar el model del Centre Europeu i el Hirlam. Per acabar la xerrada, se'ls mostrà el web de l'INM, al qual poden accedir lliurement.

A continuació, varen fer una visita a la garita meteorològica, que conté els diversos instruments per mesurar (termòmetres de màxima i mínima, psicòmetre, evaporímetre…); al jardí, a més, hi varen poder trobar diferents tipus de pluviòmetres i pluviògrafs.

El taller, on els ensenyaren la radiosonda que es llança en globus dues vegades al dia (només el torn de les 12 hores pogué veure el llançament que es fa des del jardí), i l'estació automàtica, que registra dades de vent, pressió, temperatura, humitat i pluja, va ser el tercer punt visitat.

Els monitors varen mostrar què era un heliògraf, l'anemògraf i les diverses antenes receptores de dades.

Es va fer la presentació al públic del GPV (Grup de Predicció i Vigilància), que, com el seu nom indica, s'encarrega de reunir les dades dels diferents sistemes d'observació, d'executar els models de predicció i d'interpretar-los, de tal manera que s'obtenen els mapes del temps, és a dir, la predicció. En aquest departament també hi ha l'estació de radiosonda i una ràdio que està les 24 hores del dia en contacte permanent amb Protecció Civil per prevenir possibles desastres deguts a fenòmens meteorològics.