Anar a la pągina principal
 
 

La natura: testimoni de l'evolució

 
Visita guiada al Museu Balear de Ciències Naturals i Jardí Botànic de Sóller
Organitza: Museu Balear de Ciències Naturals Jardí Botànic de Sóller
Lloc: Museu Balear de Ciències Naturals i Jardí Botànic de Sóller (ctra. de Palma-Sóller, km 30, Sóller)
Horari: 14.00-18.00 h
Data: Dijous, 7 de novembre de 2002

Mallorca era un país amb un clima molt semblant al del Carib actual. La serra de Tramuntana i les serres de Llevant estaven separades per un mar ple de coralls i de taurons amb dents de fins a 20 cm. Els fòssils ens donen informació sobre el que succeí en cada temps geològic. Això i més es dóna a conèixer en el Museu Balear de Ciències Naturals. Milions d'anys més tard, el Jardí Botànic conserva la major part de les plantes silvestres del temps geològic recent de les Illes i de les àrees d'influència del Mediterrani, i una col·lecció d'etnobotànica.

El Museu Balear de Ciències Naturals actualment està dividit en dues plantes. A la primera es poden observar papallones; bolets tòxics, comestibles, rars i peculiars; la història de la botànica dels segles XIX i XX; fenòmens de geologia i zoologia; mostres de fòssils; espècies de crancs; càmeres de fotos antigues; mostres de preparacions microscòpiques que daten de 1930; informació del naixement de la bioespeleologia, i altres detalls peculiars de la recerca en l'àmbit de les ciències naturals.

Al segon pis es troba la col·lecció de fòssils «Un esguard al passat». Un fòssil és qualsevol resta d'un organisme o restes de traces de la seva activitat vital conservades en roques (generalment sedimentàries, però també volcàniques). A l'entrada es pot observar una roca plana, d'una braçada de diàmetre i uns tres dits de gruix, de forma bastant rodona, on hi ha el fòssil espectacular d'una fulla de palmera.

Enguany mateix s'ha inaugurat la sala de paleontologia. Hi ha una interessant exposició sobre la divisió del temps geològic i sobre quins tipus de roques han quedat registrades en la successió estratigràfica. Crida l'atenció que fa 13 milions d'anys entre la serra de Tramuntana i les serres de Llevant hi havia la mar, era la protomallorca. Entre Muro i Santa Margalida s'han trobat fòssils de dents de taurons (dents de fins a 20 centímetres), que devien fer entre 15 i 23 metres de llarg. Eren els peixos del tortonià.

També s'hi han trobat ossos de sirenis, del grup dels manatís, que hi habità durant el miocè superior, fa entre 10 i 6 milions d'anys, quan la Mediterrània era un mar tropical amb esculls de corall i amb un medi ambient molt semblant al del mar Carib actual.

El Jardí Botànic de Sóller

El Jardí Botànic de Sóller és un gran jardí de plantes de flora balear. Totes les plantes estan identificades amb una placa en què s'escriu el nom científic i el nom popular. Les plantes estan distribuïdes per marjades, que simulen el microhàbitat del medi natural. El objectius d'aquest jardí són investigar, divulgar i conservar. Biòlegs i botànics hi duen a terme tesis sobre plantes.

Al jardí també hi ha un banc de llavors. La seva funció és guardar, cercar i conservar.

El tipus de plantes que es poden trobar a les diferents marjades són: m1: plantes de ribera, torrenteres i obagues de muntanya; m2: espècies dels litorals; m3: col·leccions de reserva; m4: àrea representativa dels boscos d'alzina i bosquines ombrívoles de les zones més elevades de les Illes; m5: àrea típica de muntanya culminal baleàrica, complementada amb una col·lecció de plantes rupícoles i fissurícoles i una altra d'espècies que componen les brolles de romaní i les timonedes; m6: àrea amb espècies de llocs humits i ombrívols i una altra amb espècies de les comunitats de dunes i platges.

El jardí es completa amb una col·lecció de flora de les Illes Canàries; i una altra de Còrsega, Sardenya, Sicília, Malta i Creta. La resta de marjades compta amb espècies emprades per l'home al llarg de la historia de forma ornamental, medicinal, aromàtica i culinària.