Anar a la pàgina principal
 
 

Fotografia i museu: l'ahir i l'avui de la seva aplicació científica

 
Exposició: «Fotografia i museu: l'ahir i l'avui de la seva aplicació científica» i visita al Museu
Organitza: Museu de Mallorca
Lloc: Sales d'exposició temporal. Museu de Mallorca (C/ de la Portella, 5, Palma)
Horari: 09.30-13.30 i 16.00-18.00 h
Data: Dijous, 7 de novembre de 2002

A mesura que avança la innovació tecnològica a l'hora de registrar i tractar imatges, s'ha sabut utilitzar aquesta tecnologia com una eina que ajuda a analitzar i fer evolucionar les peces del patrimoni per restaurar-les i conservar-les.

El Museu de Mallorca alberga una exposició molt interessant sobre les tècniques fotogràfiques que estan al servei de l'estudi científic de les obres d'art, el patrimoni i l'arqueologia, i sobre com s'utilitzen en el camp de la restauració i la conservació. En un racó de la sala es projecta una presentació audiovisual en què s'explica la possibilitat d'aquestes tècniques per analitzar l'estat de conservació de les teles a l'oli, cosa que ajuda a prendre decisions sobre quina és la millor intervenció que se'ls pot aplicar per restaurar-les. S'utilitzen diferents tècniques, com la fotografia a l'anvers i al revers, amb llum translúcida, llum reflectida o plàstica, llum ressaltant o transversal, o fotografia ultraviolada de reflexió i de fluorescència. Totes les imatges que s'obtenen de cada una d'aquestes tècniques donen una informació diferent i complementària sobre l'estat de conservació de la peça.

També s'apliquen altres tipus de tècniques en altres materials: fotografia d'infrarojos aplicada a la pintura mural, fotografia raig X aplicada a l'escultura en fusta prolicromada, fotografia ultraviolada aplicada en ceràmica, ferro radiografiat, llum ultraviolada aplicada a l'alsastre.???

La fotografia és un registre del passat aplicat al futur, un document etnogràfic, un registre d'imatges científic i minuciós. També és de gran interès la fotografia arqueològica i la subaquàtica. Totes les imatges es converteixen en testimonis fotogràfics a l'abast d'investigadors i d'historiadors.

Les noves possibilitats tècniques de la imatge permeten obtenir una millor informació amb la qual optimitzar les intervencions en la conservació del patrimoni. La darrera innovació és la reconstrucció virtual, que s'ha convertit en un camí possible cap al passat.

A la sala, a més d'haver-hi panells informatius en què s'expliquen algunes de les tècniques i una pantalla que mostren imatges en 3D de reconstrucció virtual, es pot gaudir d'una mostra de càmeres fotogràfiques del tot el segle XX.