Anar a la pàgina principal
 
 

Empreses de les Balears demostren que Internet és rendible

 
Jornada: «Internet és rendible a les Illes Balears»
Organitza: Fundació IBIT
Lloc: Sala d'Actes de Sa Nostra (Carrer del Ter, 16. Polígon de Son Fuster)
Horari: 09.30-13.30 h.
Data: Divendres 8 de novembre de 2002

Tant una empresa turística petita, Weeking Holiday, com un gran grup turístic, Iberostar, expliquen com Internet és rendible en els seus respectius negocis. Sa Nostra ha sabut treure profit de la Intranet per agilitar els processos comercials a les seves oficines. Empreses de Menorca exporten els productes autòctons arreu del món, i les empreses de desenvolupament web són tan competitives que reben comandes de clients estrangers. El negoci prospera, però cal no oblidar el tema de la seguretat per evitar ensurts.


Sota el títol «Internet és rendible a les Illes Balears», la Fundació IBIT, la Conselleria d'Innovació i Energia, Sa Nostra i l'empresa SM2 Baleares han organitzat una jornada a la qual han convidat empreses perquè explicassin les seves experiències en Internet. La jornada es presentà en el marc de la II Setmana de la Ciència i la Tecnologia a les Illes Balears. Unes 80 persones seguiren amb interès les conferències.

La jornada fou inaugurada per Rafael Burriel, director de la Fundació IBIT, que va justificar el paper de l'IBIT quant a promoció de les noves tecnologies des de ja fa anys i va manifestar que, si no s'aconsegueix que les empreses de les Balears siguin rendibles a Internet, d'altres de fora sí que ho faran.

Alejandro Forcades, director d'innovació d'SM2 Baleares, a més de presentar els diferents ponents i moderar l'acte, donà una visió global de tots els aspectes que s'han de tenir en compte a l'hora de plantejar-se construir un negoci electrònic. És important mesurar, saber fins on es vol arribar en funció dels objectius, definir una metodologia, realitzar un diagnòstic, decidir un pla d'actuació en què es defineixin prioritats.

Totes les empreses que han participat en aquesta jornada, grans i petites, han coincidit a dir que Internet és rendible en el seu negoci.

Sa Nostra ha aconseguit optimitzar els processos interns, augmentar el nombre de clients que operen a través d'Internet i no perdre clients que haurien passat a altres caixes o bancs si no se'ls hagués ofert aquest nou canal de servei, segons ha explicat Emilio López, responsable de canals alternatius de Sa Nostra. Per aconseguir-ho, ha hagut d'invertir en infraestructures i en plans de formació de tot el personal. Per Sa Nostra, Internet és un canal més, el punt fort és la seva xarxa d'oficines. Això no obstant, Internet els aporta valor afegit, que han anat explotant també a través d'altres iniciatives com la de consulta d'immobles perquè els clients puguin comprar habitatges i sol·licitar préstecs directament. La consulta es fa directament des de qualsevol oficina, i a través de la Intranet enllacen amb la base de dades del Col·legi d'API.

Antoni Bujosa, fundador de Weeking Holidays, ha explicat que ells només venen per Internet. Amb els serveis d'altres empreses i institucions, han desenvolupat un web amb una central de reserves d'allotjaments rurals i el servei complementari de lloguer de cotxes. Aquest és el clar exemple de com una pimem neix a Internet i aconsegueix ser rendible, controlar els costos de producció i actuar a la xarxa sense impressió de catàlegs, ni factures, ni grans campanyes de publicitat, perquè són virtuals llevat que el client els ho demani. Amb tres anys d'existència, Weeking ha duplicat les vendes en dos anys i les ha triplicades en el tercer. Bujosa explica que té dos tipus de clients: el consumidor final, el qual arriba a aquest tipus de producte turístic perquè encara no té unes vies de comercialització gaire desenvolupades, i les agències de viatge, les quals es troben amb el client assegut a la seva taula que els demana un tipus de producte com aquest. Segons Bujosa, el producte turístic rural és rendible perquè dóna un bon marge comercial i és consumit per la gent que actualment utilitza la xarxa.

El Grup Iberostar també ha sabut treure profit de les noves tecnologies. Ovidio Andrés, consultor de noves tecnologies del grup, ha explicat el cas d'Iberostar, un majorista de viatges nacional. Van començar a final del 2000 sense cap pla de negocis i sense pressions. El primer que van fer va ser observar els diàlegs de l'equip de vendes de les agències de viatges amb els proveïdors, i a partir d'aquí van desenvolupar un sistema que permetia via web realitzar aquest procés. En aquest cas, no han pretès canviar el model de negoci, s'han basat en el B2B, o sigui, els seus clients són les agències de viatges i no els consumidors finals i, de moment, seguirà sent així, explica Andrés. De tota manera, mes rere mes han incorporat millores al sistema. L'èxit ha estat gràcies que van començar sense grans expectatives i han anat creixent -al revés de les gran puntcom, que començaven amb grans projectes que anaven minvant per no complir les expectatives-, i també gràcies que tenen un equip motivat i flexible. L'any 2001 van facturar 18 milions d'euros a través d'Internet, i el 2002, s'ha multiplicat quasi per 10, o sigui, 165 M d'euros. Les vendes pel canal Internet representen un 35% de la facturació d'Iberojet a les agències de viatges.

Les empreses de Menorca també tenen èxit a Internet, així ho han explicat Santiago Lafuente i Carles Permuy, de l'Associació per al Foment del Comerç Electrònic a Menorca (ACCESO), sobre projectes que han desenvolupat per a empreses de l'illa de la reserva de la biosfera. La botiga electrònica Hijos de Juan Sintes ven per Internet, i també ho fa Fruit of Menorca, un portal de productes típics menorquins, el qual té registrats 256 articles. Això no obstant, els menorquins no només tenen clients de l'illa. Una empresa de Londres els va demanar el desenvolupament d'una tenda de joies, perquè eren més competitius que les empreses de la seva regió. Gemshine ven joies que valen de 300 a 360.000 € i des que estan en funcionament ja han realitzat més de 610 vendes.

Sergio Zabala, director comercial d'S21, va recordar als assistents que, quan es té un negoci en xarxa, cal anar amb compte amb els temes de seguretat, ja que s'està treballant en xarxes d'usuaris desconeguts i la informació que s'emmagatzema en els sistemes sol ser crítica (dades personals, números de targetes de crèdit...). Per evitar ensurts, cal fer auditories de seguretat, executar polítiques de seguretat i tenir plans de contingència preparats.


(Es poden descarregar algunes de les ponències des de la pàgina web del programa de la jornada publicat al web de la Fundació IBIT: <http://www.ibit.org/internetrentable_ca.html>)